De Rattenlijn

Synopsis

1941 Terwijl Europa in brand staat, brengt Victoria een zoon ter wereld in een Lebensbornheim, een comfortabel buitenverblijf waar het veredelde ras van de Führer wordt verwerkelijkt.
Hoe anders verloopt de oorlog voor de Nederlandse Nicolaï, die voor een klein vergrijp in het concentratiekamp Neuengamme belandt. Hij overleeft ternauwernood, maar verliest er zijn beste vriend en zijn gevoel van eigenwaarde.
In 1946 zijn de rollen omgedraaid. Victoria zwoegt als schoonmaakster in een etablissement van bedenkelijk allooi in GarmischPartenkirchen, terwijl Nicolaï diamanten smokkelt naar New York in zijn eersteklas hut op de Holland Amerika Lijn.
Toch laat het verleden hen beiden niet met rust.
Victoria is vastbesloten op zoek te gaan naar haar zoontje Joachim, dat door een nazi-gezin is geadopteerd. En Nicolaï heeft geen rust voor hij de SS’er heeft opgespoord die zijn vriend en hemzelf op transport heeft gesteld.
Tijdens hun zoektocht door naoorlogs Duitsland kruisen de wegen van Victoria en Nicolaï, op de vluchtroute van vooraanstaande nazi’s naar Argentinië: de Rattenlijn.

 

Quotes

Een unieke, meeslepende historische roman over een obscuur, bijna vergeten stuk Europese geschiedenis.
De Rattenlijn is een spannende en aangrijpende zoektocht, waarbij de lezer beseft dat dit leven ruim zestig jaar geleden de werkelijkheid was. De fictieve karakters maken de nodige afstand mogelijk, maar voelen als mensen van vlees en bloed. Deze historische roman maakt daardoor diepe indruk.
Beoordeling: ★★★★ (Cultuur Bewust)

Nieuwe roman van Rozemond (1962), die eerder verraste met enkele spannende literaire thrillers. Victoria Schleyermacher (19) baart in 1941 in Lebensbornheim Friesland een modelkind voor de Nazi’s, Joachim, dat ze direct moet afstaan aan een SS-echtpaar. Twee jaar later wordt de Nederlander Nicolaï van Schoonhoven (25) verlinkt, door de Gestapo gearresteerd en naar het concentratiekamp Neuengamme gevoerd. Beiden zijn geknakt door de oorlog, koesteren haat- en schuldgevoelens, en gaan in de chaotische jaren na de oorlog met name in Zwitserland op zoek: Victoria om te weten te komen of Joachim nog leeft, Nicolaï om Pattist op te sporen, de SS’er die zijn vriend en hem destijds op transport heeft gesteld. Uiteindelijk kruisen hun wegen elkaar. Slagen zij in hun missie? Razend spannende historische avonturenroman met een knappe mengeling van feiten en fictie, o.a. de Rattenlijn, die ex-Nazi’s via het corrupte Zwitserland en de KLM (!) moest helpen ontsnappen. (bibliotheekdienst)

Een van de meest aangrijpende romans van 2012 (André Oyen, www.iedereenleest.be)

Een aanrader (Boekhandel Mondria, Mijdrecht)

Beklemmende nieuwe roman.... Rozemond toont zich een rasverteller (Haarlems Dagblad)

Top tien van beste romans van 2012 (www.deboekensalon.nl)

Nominatie boekentopper van het jaar (ANSIEL)

DE RATTENLIJN is een bijzonder boek, waanzinnig spannend, onderhoudend en belangrijk. (...) Hij schrijft meeslepend, goede dialogen, mooie personages, maar er zit nog meer in. Dit boek smaakt in elk geval naar meer! (Boekblad)

Deze historische roman neemt je mee op een bizarre ontdekkingstocht en laat je onthutst achter. ★★★★ (Visie)

Toch is De rattenlijn veel meer dan een detectiveverhaal. Wat het boek zo interessant maakt, is niet alleen de degelijke historische achtergrond ervan, maar ook de diepere lagen filosofie en psychologie die erin verwerkt zijn. Zo nodigt de auteur de lezer uit om na te denken over schuld en boete, vergeving en vergelding, loslaten en opnieuw beginnen.
(www.kerknet.be)