Schimmenspel

Synopsis

Aan het zorgeloze leven van Norbert Camperman komt in 1961 abrupt een einde: bij een verkeersongeluk in Schotland overlijden zijn broer Eugène en diens dochtertje. Omdat hij ervan overtuigd is dat zijn broer daarna met enige regelmaat aan hem verschijnt, laat Norbert zich onder behandeling stellen van een therapeut. Twee jaar later ontvangt hij een brief van Eugène uit Edinburgh en reist hij terug naar de plaats van het ongeluk om te bewijzen dat zijn broer nog leeft. Is Norbert, zoals iedereen denkt, slachtoffer van een psychose of wordt er een weerzinwekkend spel met hem gespeeld? Dan wordt in het hotel waar hij verblijft een kamermeisje vermoord en blijft de labiele Norbert als enige verdachte over.  

Meer dan veertig jaar na dato leest Norberts zoon het gevangenisdagboek van zijn vader. Hij is vastbesloten te achterhalen wat er werkelijk is voorgevallen.

Quotes

Rozemond speelt een bijna pervers spel met zijn lezers. Gegevens worden zorgvuldig gedoseerd, maar tergend langzaam, opgediend. De lezer kijkt naar een druppelende kraan in afwachting van het moment dat de emmer vol zal zijn. De spanning is om te snijden. De behoefte aan duidelijkheid overweldigend…

De plot is ingenieus. Geloof en ongeloof vechten om voorrang. Rozemond sleurt ons mee langs depressies, angsten, schizofrenie, associatieve werkelijkheden en auditieve en visuele trauma’s. De menselijke geest lijkt uitsluitend dwaalwegen en doodlopende paden te kennen en de lezer moet ze allemaal bewandelen voordat er licht aan de horizon gloort. Schimmenspel is dan ook niet alleen een leesboek, maar tevens een emotionele reis door de donkerste krochten van de geest. Een angstaanjagende psychologische thriller, die zich kan meten met de beste buitenlandse thrillers in het genre. ★★★★ (Crimezone)

Vooral de wat losgeslagen en toch burgerlijke jaren-zestig-sfeer is goed getroffen. Het doet qua verhaal en qua stijl denken aan de korte verhalen van Edgar Allen Poe. Poëtisch, afstandelijk en toch eigentijds.

(★★★ VN-thrillergids)

Zeer knap geconstrueerde meergelaagde thriller met de juiste dosering aan (des)informatie om de lezer verlangend te doen doorlezen. Dat het einde wat in mineur is, kan aan de verdiensten van deze intelligente psychologische thriller geen afbreuk doen. (bibliotheekdienst)